Lomma hinderlopp 2024
 
Nu är datum för Lomma hinderlopp 2024 spikad. Lördagen den 7 september och startskottet går som vanligt klockan 10:00. Vi återkommer till våren när anmälan öppnar.
 
Reseberättelse från Rutsborgskolans årskurs 9
Under årets Lomma hinderlopp hade vi arrangörer hjälp av elever från Rutborgskolans årskurs 9 som funktionärer i loppet. Det var ett duktigt gäng elever som ställde upp vid hindren och såg till att det blev ett lyckat lopp både för oss arrangörer och deltagare. I utbyte lämnade vi ett tillskott som bidrog till att resan kunde genomföras. Nedan finns bilder och en kort berättelse från deras besök på koncentrationsläger utanför Berlin.
 
 
Den 17 oktober var dagen då vi besökte koncentrationslägret Sachsenhausen som ligger cirka 30 km norr om huvudstaden Berlin. Det var en stark och känslosam upplevelse att besöka koncentrationslägret. När man klev in på platsen där tusentals oskyldiga människor fick utstå lidande och dog kände man blandningen mellan sorg, ilska och medlidande. Det var svårt att faktiskt inse att allt hänt för de låter så orealistiskt att människor har låtit det hända och inte stoppat det. Man fick även en känsla av tacksamhet för att man föddes i en mer privilegierad tid och omgivna av demokrati och mänskliga rättigheter. Att allt de oskyldiga människorna gick igenom gör att vi kan vara där vi är idag, och att vi får lära oss av historien och försäkra oss om att sådana händelser aldrig får upprepas. 
 
När jag såg platserna där fångarna tvingades arbeta, sova och lida, blev jag mer medveten om värdet av frihet,säkerhet och värdighet. En enkel måltid eller en varm säng blir plötsligt en lyx som många människor inte alltid har tillgång till. Det väckte en ökad medvetenhet om världens orättvisor och en önskan att göra skillnad runt om i världen dör dem som lider. 
 
Jag är väldigt glad för resan och att jag fick besöka lägret i verkligheten. Resan kändes väldigt viktig att göra för att kunna förstå bättre och för att kunna sätta sig in i deras perspektiv. Man kände att man ändrar sitt tankesätt och att man nu efter resan kommer uppskatta saker mer än vad man tidigare gjort.