Online Registration
  • Registration for this event is now closed.
24
feb
2020
Lomma-Bjärred
Långa Längan
Bjersundsvägen 35
Bjärred, Skåne SE-237 36
Sweden

Framtidens mjöl är en gammal sort odlad med modern drönarteknik.

Föredrag av Nils Christerson

"Du kör längs med de skånska vetefälten. Vad ser du?

Mil efter mil av ganska korta plantor, de flesta likadana. Då vet du: det är modernt, genomförädlat vete. Det var där det började. Jag, Nils Christerson från gården Bagershill i Skåne, var i Danmark.

Där såg jag vetefält som såg delvis annorlunda ut: lite stökigare, de längre stråna vajade i vinden och trots odlade med mer miljövänliga metoder så fanns förvånansvärt lite ogräs.

Vad var det för vete? Till min förvåning blev svaret att det var ölandsvete, en gammal svensk lantvetesort, framtagen i ljuset ur historiens förråd ute på Alnarps lantbruksuniversitet – min granne praktiskt taget!

Tanken har alltså alltid varit att producera och sälja något mer, något bättre än det massproducerade spannmål i enorma mängder som hittills varit så dominerande i det moderna samhället.

Nu är vi där. Vi är på gång med att producera gamla spannmålssorter som ölandsvete, spelt/dinkelvete, gammelråg… tillsammans med skickliga kvarnägare får vi fram färskmalet kvalitetsmjöl som vi vet exakt var det kommer ifrån till minsta korn."

Rotarianer och gäster är välkomna till klubbens veckomöten med föredrag. Anmälan senast mötesdagen kl 12. Vid mötet serveras mat och för detta tar klubben ut en avgift på 150 per person som betalas på plats med swish.