TANDIMPLANTAT – VÄRLDENS FRÄLSNING FÖR TANDLÖSHET – ELLER ????: Föredrag av Docent Kjell Randow, specialist i Oral Prostetik och Klinisk Bettfysiologi.
Som vanligt serverades en god måltid på Bjärreds Station, denna gång bestående av bakad Kolja.
 
Under första halvan av 1900-talet misslyckades nästan alla försök att installera implantat i tandlösa käkar. Den mänskliga vävnaden accepterade inte implantatet och det stöttes därmed ut.
Men under den andra halvan av 1900-talet gick det bättre. Professor Per-Inge Brånemark råkade under försök på kaniner 1952 upptäcka att titanimplantat växte fast i benet på kaninen.

Därmed var första steget taget mot fungerande implantat även på människor. Varför benvävnaden växer fast i titanet visste man inte då och det vet man fortfarande inte. Men fungerar gör det. Inte alltid problemfritt men det är en annan föreläsning som vi får lyssna på en annan gång.
 
Hur går det då till att installera ett titanimplantat. Det beror på hur mycket ben som finns tillgängligt. Är det för lite så måste man först transplantera ben till i första hand överkäken som har sämre benkvalitet än underkäken. Det tar ungefär ett halvår för bentransplantatet att växa fast ordentligt.
 
När man sen ger sig på installationen av implantatet så lokalbedövar man, skär så man kommer åt benet, borrar så att man därefter kan sätta dit implantaten. Dessa får växa fast och sen kan man skruva fast tandproteserna. Lätt som en plätt tycks det vara för en specialist som kan sina saker.