Guidad vandring i Lund med Thomas Håkansson
Med Thomas Håkansson som guide gjorde vi en mycket intressant vandring i centrala Lund. Vi var 26 personer som träffades strax nedanför Universitetsbiblioteket UB. När om- och tillbyggnaden av universitetsbiblioteket var klar 1957 flyttades den 4,6 meter höga runstenen till bibliotekets förhall. Därmed var den återförd till sin troliga ursprungsplats på Helgonabacken.
 
 
Vi vandrade nedåt och kom förbi gamla Biskopshuset, byggt i början av 1840-talet, men som nu används mest för representation. Det byggde ursprungligen som ett institutionshus men eftersom huset snart var för litet bytte man hus med Lunds stift. Per-Olov Ahrén blev den siste biskopen som bodde där.
 
 
Vi fortsatte förbi Thomaders studenthem där bla Hans Alfredsson bott och hämtat inspiration från Folke Lind – Spulingen. I huset bredvid utbildades sjukgymnaster. Lufthoppa var beteckningen på de blivande sjukgymnasterna som bodde där. De unga flickorna skyddades av en mur och en grind för pojkarna som bodde på Thomanders, alldeles intill. Flickorna var spänstiga och hoppade över såväl mur som grind för att träffa pojkarna, därav namnet.
 
 
Längre ner kom vi till universitetshuset som byggdes i mitten av 1800-talet. Arkitekt var Helgo Zettervall. Under 1800-talet växte Lunds universitet. De gamla lokalerna i Kungshuset hade blivit för trånga. Därför flyttades delar av universitetet. Man beslöt slutligen att uppföra en ny universitetsbyggnad och låta universitetsbiblioteket överta hela Kungshuset. Nu har man tagit beslut om att universitetsledningen flyttar tillbaka till Kungshuset.
 
 
Vandringen avslutade vi i Lundagård, ursprungligen en botanisk trädgård, där det bla finns en staty av Esaias Tegner. Statyn lär vara den första statyn som uppförts som inte har kungligheter avbildade.
Stort tack Thomas för en intressant bildande vandring.
 
Hela evenemanget avslutades i restaurang Gamle Franska där vi avnjöt en traditionell Wallenbergare.