Var hamnar alla pengarna som kunderna får betala mer för elen denna höst/vintern? Föredrag av Bengt Ekenstierna
Föredragshållare är Bengt Ekenstierna:
Bengt har nu ett eget konsultföretag inriktat på industriell rådgivning i transaktionsuppdrag, styrelsearbete, revision av större infrastrukturprojekt och management coaching i samband med förändringsarbete.
Som bakgrund har han 35 år inom energibranschen som projektledare, förändringskonsult och VD. Bland utmanande projekt kan nämnas ansvaret och projektledningen för återuppbyggnad av Sydkrafts elnät efter Gudrunstormen. Läs mer på hemsidan http://beken.se/bengt.php
 
Var hamnar alla pengarna som kunderna får betala mer för elen denna höst/vintern?
Alla elkunder i Sverige och framförallt de i södra Sverige har de senaste månaderna fått känna av vad det betyder att vara en del av den europeiska elmarknaden.
Är tanken att vi ska ha ett gemensamt pris på elen i hela EU? Och vad innebär det för svenska elkunder och svensk konkurrenskraft. Vem är boven i dramat som utspelas just nu och leder till stora håll i börsen?
 
Bengt inledde med att visa på att elpriset i dec 2020 var 1,64 medan det i dec 2021 var 3,61 kr/kWh. En näst intill fördubbling som kom mycket hastigt under 2021. Enligt Bengt är gaspriset boven i dramat. En begränsning i gasleveranserna från Nordamerika till Europa hade fått gaspriserna att öka. Detta ledde i sin tur till en ökad efterfrågan på el. Eftersom vi i Sverige är sammanlänkade elmässigt med Europa ”importerade” vi de europeiska priserna. Genom begränsad produktion i södra Sverige och begränsad överföringskapacitet från Norrland har i första hand region 4 och region 3 fått de högre elpriserna. Se Bengts dokument via länken PRISSÄTTNING AV EL
 
Bengt visade på bild vem som tjänar mest pengar på de ökade elpriserna – elproducenterna, Svenska Kraftnät och staten (moms).
Avslutningsvis fick vi exempel på Svenska insatser för att kunna ta sig ur den befintliga situationen. Exemplen visar dock inte på några kortsiktiga lösningar.