Unga adelsmän och ekar ska man hata
Det var den något udda men spännande rubriken på dagens föredrag. Föredragshållare var Per Eliasson, senior professor vid Malmö universitet. Klubbens president, Marie Nilsson, hälsade föredragshållaren, övriga gäster och vi övriga deltagare välkomna till videomötet. Vi var 22 deltagare i mötet.
 
Per stötte ihop med ekfrågan när han skrev sin avhandling och ville ta reda på varför svenska staten börjat odla skog. Eken visade sig då spela en avgörande roll i många frågor som rörde bönder och skog under århundranden.
 
Ektimret är hårt och röttåligt och det enda som egentligen dög till skeppsbygge när båtarna byggdes av trä. För att kunna upprätthålla en stark armada av skepp var svenska flottan beroende av mycket ek och ek av bra kvalitet. Kronan hade därför ensamrätt till landets alla ekar. Ensamrätten hade Gustav Vasa utfärdat redan 1558.
 
Frälsebönderna fick hugga ek mot villkor om återplantering. Övriga bönder hade inga rättigheter alls gentemot eken vare sig de arrenderade av kronan eller ägde sin mark. Straffen för överträdelser var höga.
 
Kampen mellan staten och bönderna ledde till slut att det blev brist på ekar. Det ledde i sin tur att staten tvingades börjar odla ek. På Visingsö finns idag en välbevarad ekskog som planterades av staten.
 
Nu har ekens betydelse omprövats med en ny natursyn. Man gör ekinveteringar för ekens betydelse i biodiversiteten. Nya användningsområden för ek har också kommit fram.
 
Träng djupare in i ekens (och delar av Sveriges historia) genom inspelningen av Per Eliassons föredrag, som du når genom att klicka på länken FÖREDRAG.