Tiden, coronan och renässansen: Föredrag av Bodil Jönsson
Vid dagens veckomöte hade vi nöjet att lyssna till Bodil Jönsson, professor emerita, fysiker författare mm. Bodil behöver ingen större presentation men den som vill kan läsa mer kan göra det på Bodils hemsida via denna LÄNK.

Utan skriftligt manus och utan bilder fick vi följa med på Bodils tidsresa. Den började i den halländska skogen där hon som fyraåring fick höra att vi liksom träden hade årsringar i hjärnan. En kunskap som hon några år senare fick förklarat inte gällde men som hon symboliskt använder fortfarande. Årsringar som är inflätade i andra människors årsringar.
 
Andra begrepp/talesätt som ifrågasattes var ”leva i nuet” och ”vi har ont om tid”. Som jämförelse lyfte Bodil fram att för några hundra år sedan fick man nöja sig med att bli 35 år. Nu kan man om man har tur bli tre gånger så gammal – 105 år. Dessutom åldras man inte på samma sätt eftersom tekniken underlättar mycket.
 
Även ensamheten och förhållandena under coronan berördes liksom känslan av ensamhet hos många tonåringar.
 
Föredraget spände över många existentiella frågor. Om man ska försöka sammanfatta i några korta ledord så är det ”framåtsyn” och ”känna att tiden kommer till dig”.