Taggad att leva - en resa med igelkotten. Föredrag av Marie Dacke
Hösten första fysiska föredrag👍.
 
Vi var 29 personer som bänkat oss i Bjärehovskolans matsal för att Lyssna till Marie Dackes föredrag om igelkotten. Tack alla ni som hjälpt till att arrangera. Trots den ovana lokalen fungerade allt från ankomstmingel och utspisning till genomfört föredrag mycket bra.
 
Marie Dacke är professor i sinnesbiologi vid Lunds universitet och forskar om hur djur ser och navigerar. Under tio år har hon svarat på allmänhetens frågor om livet i deras trädgårdar i tv-programmet Studio Natur.
 
Taggad att leva tar avstamp i historien, men för oss också ut i villakvarteren och igelkottarnas jaktmarker. Där lyckas de med sin nyfikenhet ställa till det för sig på en mängd otroliga vis. De super sig fulla i vinkällaren, muras in under kyrkan, startar (och släcker) bränder och deltar i flera rättegångar. Genom att följa författarna på nattliga vandringar får åhörarna möta rädda, skadade, nyfödda och gamla igelkottar.
 
I föredraget Taggad att leva berättade biologen och trädgårdsexperten Marie Dacke hur hon följde igelkottarna i kvarteret under en sommar och gav oss handfasta tips på hur vi kan hjälpa igelkotten mot en mer hållbar framtid.
- Igelkottar är som vaniljglass, sommar och Astrid Lindgren. I princip alla känner igen den och de flesta tycker om dem. Dessa uråldriga djur har sovit sig genom fler än en miljon vintrar, tryggt ihoprullade i sina rustningar av taggar.
 
Utöver boken "Taggad att leva", som kom ut i april i år, är Marie Dacke en av författarna till boken Trädgårdsdjur (2020).