Företagsbesök på Solnäs gård
Vi var ca 35 personer som möttes av ett soligt Solnäs denna sensommarkväll. Solnäs, som är en av Sveriges största äppelodlingar, och ligger i vår hemkommun Lomma.
 
Efter en delikat räksmörgås, naturligtvis serverad tillsammans med Kiviks fruktdrycker, och till kaffet med äppelmuffins hälsade vår president Björn oss välkomna. Vi var många som hade våra partners med oss så det blev välkomnande med applåder. Ett speciellt tack till kvällens värd Daniel Gejde från Kiviks musteri.
 
Stellan Larsson har tidigare digitalt fått utmärkelsen PHF med tre safirer från distriktet. Vår past guvernör Stefan Knutsson tog nu tillfället i akt att överlämna nålen fysiskt. I samband med överlämnandet fick Stefan också varma applåder för sitt ledarskap under det mycket speciella år, präglat av pandemin, som han var guvernör.
 
Kvällens värd, Daniel, tog sedan över och gav en introduktion både till företaget Kiviks musteri och till odlingen på Solnäs gård. Det var i Kivik vid Stenshuvuds sluttningar, som det första fröet till Kiviks Musteri såddes 1888 när Henric Åkesson planterade de äppelträd som skulle komma att bli Sveriges första yrkesmässiga fruktodling. Han förstod då att de träd han planterade trivdes bra i den mineralrika och sandiga myllan på Österlen. Då lades grunden till familjeföretaget Kiviks Musteri. Företaget drivs nu av femte generationen. Ett svenskt företag, med all produktion i Sverige och, med något undantag, all försäljning i Sverige. Läs mer på länken https://www.kiviksmusteri.se/om-foretaget/var-historia/
 
Solnäs gård är en gård med anor från 1800-talet omgiven av fruktodlingar. Gården med äppelodlingar har köpts och drivs nu inom företaget Kiviks musteri. Förutom äppelodlingar finns det kafé och gårdsbutik. Gården har inget musteri.
 
Efter presentationen gjorde vi ett kort besök i fruktodlingen guidad av Jan Jensen. Vi fick höra den imponerande siffran 76000 träd i odlingen. Vi fick också råd om hur vi skulle beskära fruktträd. Intressant också att höra hur de skyddade frukten från angrepp genom att lura insekterna med hjälp av doftande feromoner i stället för besprutning. Ett gott avslutande råd – ät svensk färsk frukt - då vet du vad du får i dig!