Förändringar i lagstiftningen i år inom det arbetsrättsliga området och dess tänkbara konsekvenser....
Vår blivande guvernör, Stefan Knutsson, vikarierade i dag som president för Marie, och inledde med att hälsa föredragshållare, gäst och medlemmar, mycket välkomna till dagens digitala möte. Antalet inloggade denna dag var 17 st, varav 15 medlemmar och två gäster. Stefan Knutsson lämnade inledningsvis information om aktuella rotaryfrågor. Den 29 juni blir det presidentskifte och det kommer att ske fysiskt med begränsat deltagande på plats. Avsikten är att sända mötet på webben, så alla i klubben kan ta del av mötet. Vid detta möte kommer också vårt ungdomsledarstipendium att delas ut. Programkommittén arbetar vidare med digitala program för augusti och september. Vi har kontakt med en rotaryklubb i Prag, vilket kan komma att utvecklas ytterligare. Planeringen för hinderloppet 22 augusti fortsätter. Genomförandet hänger naturligtvis på att det blir ändrade regler för att träffas i större grupper.
 
Dagens föredragshållare, Michael Jensen, tog därefter över med rubriken: ”Pensionsåldern som försvann”. Michael driver sedan många år Arbetsrättbyrån MBL 11, som är specialiserad på arbetsrätt, och hjälper huvudsakligen arbetsgivare med arbetsrättsliga frågor. Michael är dessutom färsk medlem i Rotary.
Föredraget hade sitt fokus mot de förändringar som skett i lagstiftningen i år inom det arbetsrättsliga området och dess tänkbara konsekvenser. Den nya lagstiftningen innebär bland annat höjd LAS (lagen om anställningsskydd) -ålder och att ålder blir saklig grund för uppsägning. Michael konstaterar att vi har ett finansieringsproblem i framtiden med tanke på att vi lever allt längre. Antingen måste vi höja pensionsåldern, öka avsättningen till framtida pensioner eller sänka nivån på pensionsutbetalningarna.
 
Michael konstaterar också att sysselsättningsgraden ökar bland personer över 65 år. Tidigaste ålder för uttag av pension kommer nu att höjas framöver; i år gäller 62 år, år 2023 63 år, 2026 64 år och 2045 65 år. Samtidigt höjs också LAS-åldern, dvs hur länge man har rätt att arbeta kvar, år 2020: 68 år, år 2023: 69 år, år 2026: 70 år (sannolikt) och år 2045: 71 år (preliminärt). Förfarandet vid uppsägning på grund av ålder kommer att bli enkelt, en månads uppsägning gäller och den uppsagde kommer inte att ha turordningsrätt eller företrädesrätt.
 
Michael visade också intressant statistik för hur coronapandemin i Sverige har sänkt den återstående livslängden just nu med 1 år för män från 20 till 19 år, med utgångspunkt från 65 års ålder. Den förväntade återstående livslängden kommer sannolikt att öka igen efter pandemins slut.