Penningtvätt är inte bara en verksamhet
som föregår i stora internationella organisationer. Genom Birgitta Fredriksson och Elisabeth Kling Lindell från Länsstyrelsen i Skåne blev vi medvetna om vilka stora belopp som årligen omsätts genom penningtvätt. Sverige har, jämfört med andra länder, varit ganska sen med att stifta lagar mot penningtvätt. Lagen om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism kom så sent som 2017. Länsstyrelsens arbetsuppgifter är i kortfattat uttryckt: Utfärda föreskrifter, utöva tillsyn och göra informationsinsatser. Länsstyrelsen i Skåne ansvarar för tillsynen i flera län liksom Länsstyrelserna i Stockholm och Västra Götaland.
På Länsstyrelsen hemsida finns informationsmaterial om hur man som verksamhetsutövare ska förhålla sig, förstå och motverka riskerna för penningtvätt och finansiering av penningtvätt. Se länk
Även som privatperson kan man bli en bricka i penningtvätt. Får man oavsiktligt insatt pengar på sitt konto ska man aldrig betala dessa vidare utan de ska återbetalas till kontot de kom från. Både barn och vuxna kan utnyttjas genom swish för att tvätta pengar. Pengar förs över via Swish för att sedan tas ut på Bankautomat.