Under rubriken ONKOGENETIK - NÄR KAN CANCER VARA ÄRFTLIG fick vi lyssna till ett mycket aktuellt och intressant föredrag av Marie Stenmark Askmalm

Till vardags innehar Marie en överläkartjänst på klinisk genetik vid Skånes universitetssjukhus i Lund där hon bland annat är medicinskt ledningsansvarig på Centrum för Sällsynta Diagnoser (CSD).

Föredraget inleddes med att beskriva det bakomliggande syftet med en onkogenetisk utredning – att identifiera personer som har en ökad risk, ofta i yngre år, för insjuknande i tumörsjukdom. Förutsättningarna är då goda för att förebygga insjuknande. En utredning kan också vara viktig för att identifiera personer som inte har en ökad risk för tumörsjukdomar.
Med denna inledning som bas fick vi sedan en grundlektion i klinisk genetik. Anlagen ärvs oberoende av kön. För att sedan besvara frågeställningarna finns olika metoder och tekniker för genetisk analys.
Avslutningsvis om du undrar över om du kan ha en ärftlighet för cancer:
·         Tala med din läkare eller kontaktsjuksköterska
Eller
·         Skriv en egenremiss till klinisk genetik
En kopia av bilderna från Maries föredrag finns att hämta här. För att hämta hem föredraget krävs inloggning eftersom Marie inte vill att bilderna ska få en okontrollerad spridning.