Nils Christerson månskensbonde och drönarpilot från Bagershill 
berättade inspirerat om sin satsning på odling och framställning av mjöl med miljövänliga metoder. Svaret blev ölandsvete, en gammal svensk lantvetesort, framtagen i ljuset ur historiens förråd ute på Alnarps lantbruksuniversitet.
Tanken var att producera och sälja något mer, något bättre än det massproducerade spannmål i enorma mängder som hittills varit så dominerande i det moderna samhället.
Nu är de där. De är på gång med att producera gamla spannmålssorter som ölandsvete, spelt/dinkelvete, gammelråg… tillsammans med skickliga kvarnägare får man fram färskmalet kvalitetsmjöl som man vet exakt var det kommer ifrån till minsta korn.
Det som farmförallt skiljer detta mjölet från traditionellt odlat och framställt mjöl är den höga proteinhalten. I traditionellt producerat mjöl ersätter man ofta proteinet med askorbinsyra och bakpulver. Den höga proteinhalten gör att degen jäser på ett annat sätt vilket minskar behovet av jäst. Mjölet har en lite lägre halt gluten vilket gör att degen inte ska bearbetas så hårt.
Framtiden? De vill försöka ta fram öl med de här fina gamla spannmålssorterna som grund och i samarbete med eldsjälar. Då talar vi om lokala mälterier och ölbryggare som ser en glädje i att experimentera och föredrar att arbeta med det närproducerade.
Nils avslutade föredraget med att berätta om möjligheterna att effektivisera lantbruket med ny teknik. Genom drönare och efterföljande analyser kan man på ett mycket noggrannare sätt anpassa odlingen efter de olika förutsättningarna som gäller för arealerna. Det innebär lägre kostnader och en bättre miljöanpassad odling.